Knjiga o jugu: Pogledi na drugi Mediteran

Cena: 1.450 rsd
Besplatna dostava za Srbiju!

Ako izaberete opciju plaćanja na račun možete izvršiti uplatu na 265-1610310005084-80

Odlomak

 

Pričajući priču o jugu, Jurica Pavičić, pronicljivi posmatrač razvalina balkanske tranzicije, priča priču o svima nama na ovom prostoru. Kako smo odrastali, koji su društveni procesi koji su nas vodili od njiva ka fabrikama, od makadama ka magistralama, od banja ka radničkim letovalištima. Ova knjiga nije knjiga koju zanima nostalgija, ovo je dokument vremena. Zanimljiva je zbog pristupa koji pomaže svima nama da zavirimo iza kulisa i saznamo šta zapravo znači živeti na tim uzbudljivim prostorima pored mora.

 

Jurica Pavičić, rođen je 1965. u Splitu. Završio je povijest i svjetsku književnost u Zagrebu. Od 1989. radi kao filmski kritičar i kolumnista. Pisao je za Slobodnu Dalmaciju, Vijenac, Zarez, Nedjeljnu Dalmacija, Jutarnji list…

Kao književnik 1997. objavljuje socijalni triler “Ovce od gipsa”, po kojem je snimljen film Vinka Brešana “Svjedoci”. Dobija Veliki zlatnu arenu za najbolji scenario na Pulskom filmskom festivalu. Usledili su romani: “Nedjeljni prijatelj”, “Minuta 88”, “Kuća njene majke”, “Crvenkapica”, “Žena s drugog kata” te zbirke priča “Patrola na cesti” i “Brod u dvorištu”. Po naslovnoj priči zbirke “Patrola na cesti” snimljena je i serija u režiji Zvonimira Jurića koja je, na Pulskom filmskom festivalu, dobila nagradu za najbolju hrvatsku dramsku seriju. Kratke priče i romani prevođeni su mu na engleski, nemački, italijanski i bugarski.

“Pišući o fazama ‘nedovršivog’ razvoja Dalmacije, Pavičić je spleo historiju koju bi morao poznavati svaki đak i bedak, ukoliko mu je stalo razumijeti aktualno i prošlo vrijeme.”

Željko Ivanek