Kako ostati bez domovine: Sedam koraka od demokratije do diktature

Cena: 1.450 rsd
Besplatna dostava za Srbiju!

Ako izaberete opciju plaćanja na račun možete izvršiti uplatu na

Odlomak

Sve i da Tramp i Erdogan sutra budu smenjeni, i sve i da Najdžel Faraž nikad ne postane glasnogovornik javnog mnjenja, milioni ljudi koje su oni animirali će biti još uvek tu, i biće spremni da deluju na migove sličnih osoba. Nažalost, čak i ako ste odlučni da se držite podalje od sveta politike, ipak će vas na jedan destruktivan način, kao što smo mi iskusili u Turskoj, masa pronaći čak i u vašem ličnom prostoru, naoružana svojim sistemom vrednosti, spremna da zarobi svakoga ko ne podseća na nju samu. Pametnije je prihvatiti – što ranije to bolje – da ovo nije nešto što su društvima naprosto nametnule njihove uglavnom apsurdne vođe, niti je ograničeno na digitalne tajne akcije Kremlja; ovo nastaje kao inicijativa iz naroda. Pošast našeg vremena neće biti limitirana na redove moćnika iz Vašingtona ili Vestminstera. Užasavajuća etika koja se podigla do najviših ešalona u politici se vratiće nazad i umnožiti, doći će u vaš grad, probiće se čak do vaše ušuškane bogate zajednice. Ovo je zeitgeist koji se upravo stvara. Ovo je istorijski pravac koji pretvara banalnost zla u zlo banalnosti. Iako je imao različite pojavne oblike od zemlje do zemlje, vreme je da prepoznamo da to što se dešava utiče na sve nas.

“Šta mi možemo sada da učinimo za vas?”

Žena iz publike saosećajno sklapa dlanove dok ovo pita; podignutim obrvana delikatno balansirajući između sažaljenja i iskrene brige. Septembar je 2016, samo dva meseca nakon neuspešnog turskog puča, i ja se nalazim u Londonu povodom izdanja knjige: Turska: Ludilo i melanholija. Na sceni pod reflektorima pravim pauzu na sekund da raspakujem nevidljivi bagaž koje ovo pitanje nosi sa sobom: činjenicu da me ona vidi kao žrtvu kojoj treba pomoć; njenu sigurnost u imunitet sopstvene zemlje od političke pošasti koja je ruinirala moju; ali iznad svega, čak i nakon Bregzita, njenu nepokolebljivu pretpostavku da je Britanija još uvek u poziciji da nekome pomogne. Njena nesposobnost da shvati da se svi davimo u istom političkom ludilu me provocira. Konačno, uspevam da izbaždarim ovu kombinaciju misli u odgovor koji nije previše zastrašujući: “Sad se osećam kao beba pande koja čeka da je neko usvoji preko vebsajta.”  

Ovo je trenutak kada mnogi i dalje veruju da Tramp ne može biti izabran, neki se iskreno nadaju da Bregzit ne znači da će Britanija napustiti Evropsku uniju, a većina Evropljana pretpostavlja da su novi lideri puni mržnje samo prolazna moda. Stoga moj gorki humor ne izaziva čak ni osmejak publike. Već sam prešla Rubikon, zašto onda ne kopati dalje? “Verovali ili ne, šta god se desilo Turskoj ide ka vama. Ova politička ludost je globalni fenomen. Stoga je zapravo pravo pitanje šta ja mogu da uradim za vas?”

Dok talas desnog populizma poklapa države širom planete, neophodne su nam pouke naiskusnijih. Kao novinarka u Turskoj Edže Temelkuran je svedočila prvim znacima ovog fenomena 2003 godine, kada su pokret Partija pravde i razvoja (AKP) i njegov harizmatični lider Erdogan osvojili vlast. Iz vizure Temelkuran, od tada stvari vrtoglavo idu nizbrdo. Prostori slobode se smanjuju. Njeni prijatelji i saborci bivaju zatvarani i ubijani, a ona sama osuđena na progon i život van svoje zemlje. Kako vreme prolazi, ona primećuje da se fenomen koji je iz korena menjao njenu zemlju poput korova hvata u drugim zemljama u Evropi i svetu. 

Ova nam knjiga daje istorijsku perspektivu jednog populističkog režima, poredeći ga sa sličnim režimima širom sveta, a kroz anegdotske, pronicljive osvrte na današnji svet nam pomaže da shvatimo zbog čega je desni populizam toliko efikasan.

Takođe, njena iskustva su odrazi u ogledalu naše prošlosti, a uzevši u obzir devet godina duže iskustvo s populizmom, knjiga je slika i naše potencijalne budućnosti, ako ne nađemo načina da se odupremo. Čitajući ovu knjigu, imamo priliku da kroz sedam koraka, od podetinjenja javnog govora, preko sistemskog uništavanja pravnog i državnog poretka, do društva postistine u kojem sve može istovremeno biti i tačno i netačno, naučimo lekcije na tuđim greškama i eventualno nađemo način da efikasno protiv populizma delamo.

Edže Temelkuran je turska novinarka koja je zbog svojih stavova, pogotovo na temu zločina protiv Jermena, praktično prognana iz Turske. Napisala je dvanaest knjiga, a kolumne su joj objavljivane u Gardijanu i Le Monde Diplomatique. Ovo joj je prva knjiga na srpskom. Trenutno živi u Zagrebu.

Ana Pejović je prevoditeljka s engleskog. Prevela je knjige Britanski muzej propada Dejvida Lodža, Zamisli da me nema Adama Hazleta i dve knjige Ričarda Ovejna Robertsa, dobitnika Not The Booker prize 2020. Priredila je srpsko izdanje knjige Furam feminizam. Živi i radi u Beogradu.

Margaret Etvud je kratko rekla: U ovoj knjizi je suština.