Cena: 1.450 rsd
Besplatna dostava za Srbiju!

Ako izaberete opciju plaćanja na račun možete izvršiti uplatu na 265-1610310005084-80

Odlomak

 

Ova knjiga ovenčana najprestižnijom poljskom nagradom Paszport Polityki za literaturu i bavi se nama bliskom temom, pre svega geografski, a onda i iskustveno i tematski. Da bismo znali da pomognemo sebi, moramo razumeti svet u kome živimo. Njega najpre čine susedne zemlje. Ova knjiga se bavi našim susedom. Opisuje četrdeset pet godina istorije Albanije, o kojoj smo, što zbog prezira, što zbog animoziteta, često birali da što manje znamo. 

Nakon terora režima Envera Hodže, Albanija je zemlja koja se nije s tom problematičnom istorijom suočila i koja gradi svoju neoliberalnu sadašnjost i budućnost na lažima i tošnim temeljima nasilne prošlosti. Margo u svojoj novoj knjizi daje prostor glasovima koji u horu opisuju život u ovom staljinistički ustrojenom satelitu na mediteranskim obalama.

Upoznati sebe kroz prizmu tuđeg iskustva uvek je dragoceno. Albansko nam u tom smislu može savršeno poslužiti budući da su sličnosti među nama ogromne, želeli mi to da priznamo ili ne.

 

Margo Rejmer je poljska književnica, po obrazovanju je antropološkinja. Prva njena knjiga je Toksemija, a naredna književna reportaža se bavila Bukureštom i Rumunijom budući da je u Bukureštu bila na doktorantskim studijama filma. Najnovija knjiga je knjiga o Albaniji. Njen pogled je fokusiran na neuralgične tačke društava, na delove istorije ili sadašnjice koji bole. 

Mila Gavrilović je prevoditeljka s poljskog i engleskog. Živi i radi u Beogradu. Između ostalog, prevela je knjigu Margo Rejmer Bukurešt: Prašina i krv, objavljenu u Srbiji 2015.

Margaret Etvud je kratko rekla: U ovoj knjizi je suština.